Food In Life dergisi Erol Kaya röportaj
Kayalar Mutfak Genel Müdür Yardımcısı Erol Kaya: “Ülkemizde üretim ve ihracatın hedeflenen seviyelere ulaşabilmesi adına sorumluluk taşıyoruz”
1957 yılından bu
yana, endüstriyel mutfak sektörünün öncü firması konumunda bulunan Kayalar
Mutfak, kaliteden ödün vermeden pandemi sürecinde de sektöre yenilikçi ürünler
katmaya devam ediyor. Ar-ge çalışmalarından gelecek hedeflerine kadar pek çok
konuya değinen Kayalar Mutfak Genel Müdür Yardımcısı Erol Kaya ile Kayalar
Mutfak’ın sektördeki yerini konuştuk.
Endüstriyel mutfak sektörünün öncü ve lider firmaları
arasında yer alan Kayalar Mutfak, kalite ve güvenden ödün vermeyen faaliyet
prensibiyle dünya pazarında söz sahibi olma yolunda hızlı ve emin adımlarla
ilerliyor. Sektörde Türkiye’deki lider firmalarından olan Kayalar Mutfak’ın
Genel Müdür Yardımcısı Erol Kaya, ar-ge çalışmalarıyla başarılarına katkılar
sağlıyor ve Kaya bu konuda şunları söylüyor: “Şirketlerde bulunan ar-ge
departmanı o şirketlerin can damarı gibidir. Eğer araştırma olmazsa, her geçen
gün değişen alışkanlıklar ve teknoloji yakından takip edilip bu doğrultuda yeni
ürünler üretilmezse şirketin ayakta kalması çok zor olur. Bu yüzden yeni bir
fikirlerle bunları hayata geçirmek oldukça önemli. Geliştirme tarafı da bu
fikirleri hayata geçirme noktasında devreye giriyor ve bu ikisinin el ele
gitmesi gerekiyor”. Kaya, “Ar-ge çalışmaları özgün ve inovatif olmalı, maliyet
ve pazar analizi yapılmalı, kaliteden ödün verilmemeli” diyerek üç ana başlıkta
yaptıkları ar-ge çalışmalarını tanımlıyor.
“Ar-ge çalışmalarımız doğrultusunda yeni ürünler
geliştirirken öncelikle ürünlerimizin son kullanıcıları olan sektör
temsilcileri ile sürekli irtibat halinde bulunuyoruz. Sektör temsilcilerinin
talepleri doğrultusunda ar-ge departmanımız gerek mevcut ürünlerimizde
yapılması gereken yenilikler doğrultusunda gerekse yeni ürünler üretmek
doğrultusunda çalışmalar yapmaktadır” ifadelerini kullanarak yaptıkları her
ürün yenileme amaçlarının sektör ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştiğini
belirtiyor.“
“Pandemi, bar kokteyl ünitelerini, hijyen ekipmanlarını
ve teşhir ünitelerini sunma imkanı sağladı”
Pandemi sürecinin yaptıkları çalışmalara olan etkisinden söz
eden Erol Kaya, “Biz bu kısa süreli duraklama döneminde daha fonksiyonel
ürünler üzerinde çalışmalarımıza ağırlık verdik ve stok ağırlıklı bir imalat
programı üzerinde çalışmalarımızı sürdürdük. Hareketli sürecin başlaması ile
birlikte yapmış olduğumuz stoklu çalışma dönemi müşterilerimizin talep etmiş
olduğu ürünleri daha hızlı bir şekilde teslim etmemizde bize önemli bir avantaj
sağladı. Ve sektöre yeni ürünlerimiz olan bar kokteyl ünitelerini, hijyen
ekipmanlarını ve teşhir ünitelerini sunma imkanı sağladı” diyor.
Mevcut ürünlerinin yanı sıra, hijyen ekipmanları, bar
kokteyl üniteleri ve teşhir üniteleri gibi ürünlerde yenilikler yaptıklarından
bahseden Kaya, yeni ürünleri üretirken öncelikli hedeflerinin verimlilik ve
fonksiyonellik olduğunu belirtiyor. “Hijyen ekipmanları pandemi süreci
başlangıcı ile birlikte hemen hemen her işletmenin vazgeçilmez ürünleri
arasında yer almaya başladı. Biz de Kayalar Mutfak olarak bu doğrultuda hijyen
bariyerleri ve hijyen tünelleri gibi ürünler ürettik. Bar kokteyl ünitelerimizde
ise öncelikli göz önünde bulundurduğumuz unsur fonksiyonellik oldu.
Kullanıcının daha hızlı ve rahat çalışabileceği üniteler tasarlayarak hayata
geçirdik ve bu doğrultuda sektör temsilcilerinden olumlu geri dönüşler aldık.
Teşhir ünitelerimizde ise hem görsel açıdan hem de verimlilik açısından
inovatif ünitelerimizi Horeca sektörü ile buluşturduk” ifadeleriyle Kaya,
yaptıkları yenilikçi ürünlerden söz ediyor.
Sektöre kaliteli, verimli ve inovatif ürünler sunuyorlar
1957 yılından bu yana misyonlarının sektöre kaliteli,
verimli ve inovatif ürünler sunmak olduğunu, bundan sonraki süreçte de bu
doğrultuda devam ederek çağın gerektirdiği ölçüde misyonlarını en iyi şekilde
yerine getirme yolunda çalışmalarına devam edeceklerini söyleyen Erol Kaya,
“İlerleyen dönemde üretim süreçlerimize katkı sağlayacak inovasyon içeren
yatırımlar planlıyoruz. Belirlediğimiz konuların eylem planlarını hazır hale
getirmiş durumdayız. Bu süreç iyileştirmeleri ile değerli kazanımlar elde
edeceğimizi düşünüyoruz. Yine üretim odaklı yeni teknolojik yatırımları
planlarımıza dahil etmiş durumdayız” diyor.
“Ülkemizde üretim ve ihracatın hedeflenen seviyelere
ulaşabilmesi adına sorumluluk taşıyoruz”
Dünya ticaret anlayışının çok hızlı değiştiği günümüzde,
yeni nesil üretim ve iletişim modellerini firmalarına uyarlayan Kayalar Mutfak,
sürekli değişim ve gelişim içinde firmalarını yeniliyor. Kayalar Mutfak Genel
Müdür Yardımcısı Erol Kaya, şu ifadelerle sözlerini bitiriyor: “Ülkemizde
üretim ve ihracatın hedeflenen seviyelere ulaşabilmesi adına sorumluluk
taşıyoruz. İş insanları olarak firmalarımızın gelişiminin ve büyümesinin
yanında içinde bulunduğumuz sektörün de gelişim ve büyümesine katkı sağlayıcı
çalışmaların içerisinde olmalıyız. Ülke ekonomisinin daha güçlü olmasının direk
veya dolaylı olarak hepimize olumlu yansımaları olacaktır. Bulunduğumuz
sektörlerin gelişimi dünya pazarından aldığımız payı da olumlu etkileyecektir”.